Activiteiten en bezienswaardigheden

Wat te doen in Maastricht? Deze sfeervolle en historische stad kan op verschillende manieren ontdekt worden. Er zijn genoeg leuke activiteiten om te doen, maar er is ook genoeg om te zien. In deze stad zijn namelijk talloze bezienswaardigheden te vinden. Op deze pagina vind je een overzicht van enkele activiteiten die je kunt ondernemen in Maastricht en de provincie Limburg. Ook de bezienswaardigheden die je niet kunt overslaan bij een bezoek aan de stad Maastricht zijn op een rijtje gezet. Bekijk ook alle hotels in Maastricht.

Activiteiten

Eten en drinken op ’t Vrijthof

Voor veel mensen ligt Maastricht niet om de hoek, waardoor je het idee krijgt dat je even in het buitenland bent. De stad staat daarnaast bekend om de Bourgondische gezelligheid. Er zijn dan ook veel cafés en restaurants in de binnenstad te vinden. Enkele restaurants bezitten zelfs de befaamde Michelinster. Een groot deel van de eet- en drinkgelegenheden liggen rondom het Vrijthof, het bekendste plein in Maastricht. Veel bewoners en toeristen komen hier om te genieten van de Mestreechse streekspecialiteiten.

’t Vrijthof

Rondvaart op de Maas

Rivier de Maas is naast de stad gelegen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de stad vanaf het water te bewonderen. Er zijn verschillende boottochten waar je uit kunt kiezen. Denk hier bijvoorbeeld aan dagtochten of een boottocht met dinerarrangement. Een standaard rondvaart op de Maas duurt ongeveer 2 uur. Tijdens deze boottocht vaar je langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Het is een leuke manier om de stad vanuit een ander perspectief te leren kennen.

Maastricht Underground

Een andere manier om de stad vanuit een ander perspectief te zien is Maastricht Underground. Dit is de verzamelnaam voor alles wat er te beleven valt in de grotten, kazematten en Fort Sint Pieter. Zo kun je bijvoorbeeld de Sint Pietersberg zowel bovengronds als ondergronds verkennen. Dit is een mooie manier om de geschiedenis te herbeleven. De ervaren gidsen kunnen je tijdens een rondleiding veel feiten en anekdotes vertellen.

Sint Pietersberg

Shoppen in Maastricht

Winkelen in Maastricht is een leuke bezigheid. Maastricht is namelijk een echte modestad. De meeste winkelstraten zijn autovrij en je kunt ook terecht in de winkelcentra. Je vindt hier zowel de grote winkelketen als kleine en bijzondere boetiekjes. Modeliefhebbers kunnen hier naar hartenlust shoppen en inspiratie opdoen. Het is mogelijk om op elke dag in de week te gaan shoppen.

Stadswandeling of fietstocht maken

Om de stad in al zijn aspecten te zien kun je ervoor kiezen om een stadswandeling te maken. Bij de plaatselijke VVV kun je informatie krijgen over de diverse wandelroutes. Je kunt ook een stadswandeling onder leiding van een gids maken. Als je Maastricht op een unieke wijze wilt verkennen, is het ook mogelijk om een rondleiding op de fiets te doen. Op welke manier je de stad ook gaat bekijken, je komt gegarandeerd langs alle populaire bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Maastricht

Zoals al eerder genoemd, zijn er veel bezienswaardigheden in de stad te vinden. Dit zijn echter de ‘Maastricht bezienswaardigheden’ die je zeker gezien moet hebben: de Sint-Servaasbrug, Sint-Servaasbasiliek, Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe, het Stadhuis, de Sint Janskerk, het Dinghuis en het Bonnefantenmuseum. Andere ‘must-sees’ zijn Fort Sint Pieter en de Sint Pietersberg. Ook het Vrijthof, de Bisschopsmolen en de Helpoort zijn zeker de moeite waard. Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan een van de vele galeries. Er is dus genoeg te zien in de stad.

Wat te doen in Limburg?

Activiteiten in Limburg zijn er in overvloed. In deze provincie heb je veel mogelijkheden voor een mooie wandel- of fietstocht. Er zijn veel uitdagende routes te vinden door het groene heuvellandschap. Ook kastelen, natuurparken en attractieparken zijn er genoeg. Daarnaast kun je de steden verkennen of lekker gaan shoppen. In Bourgondisch Limburg kun je ook heerlijk culinair genieten. Vooral tijdens de carnavalsperiode is Limburg een mooie periode om te bezoeken. Carnaval wordt jaarlijks uitbundig gevierd in Limburg.